Familia Caryophyllaceae
Ord. Caryophyllales
Genul Lychnis
Denumirea stiintifica: Lychnis Coronaria var. “Rose champion”
Denumirea populara: Coronita, opaita, curcubeu, cruciulita, licnis

Categorie: Flori de gradina

Descriere: Lychnis Coronaria este o specie originara din Europa Meridionala, Asia Mica si Rusia.

Denumirea provine din greaca, lychnos = lampa. In timpuri stravechi frunzele unor specii de Lychnis erau folosite ca fitil pentru lampi, de unde probabil si denumirea din limba greaca.

Lychnis Coronaria flori

Lychnis Coronaria flori

Coronita este o specie perena. Primavara, la cele bianuale sau perene, pornesc lastari ramificati pana la o inaltime de 40-80 cm, formand o planta cu aspect de tufa care prezinta un aspect pubescent moale.

Frunzele sunt ovale sau oblong opuse, gri-argiuntiu tomentoase.

Florile sunt lung pedunculate, petalele sunt intregi, rosii-purpurii, de mare efect. Inflorirea are loc vara si este de lunga durata.

Sunt usor de intretinut.

Lychnis Coronaria pepiniera

Lychnis Coronaria pepiniera

Prefera un sol bine drenat, dar suporta si un sol uscat, sarac.

Pot fi cultivate atat ca plante perene, dar pot fi, de asemenea, cultivate cu succes si ca bianule sau anuale (la cele cultivate anual vor fi mai putine flori, recomandarea ar fi sa se cultive ca bianuale sau perene pentru o inflorire mai abundenta).

Lychnis Coronaria iubeste soarele si uraste umezeala indelungata, fiind indicat ca udarea sa se faca cu moderatie.

Plantarea se va face in plin soare pentru o inflorire maxima. Daca se amplaseaza intr-un loc umbrit aceasta va face flori putine si nu se va dezvolta corespunzator.

Inmultirea are loc prin seminte si auto-insamantare. Daca nu dorim sa se inmulteasca imprejur si dorim sa pastram tufa asa cum este, trebuie sa taiem florile ofilite, evitand astfel auto-insamantarea.

Lychnis Coronaria inflorita

Lychnis Coronaria inflorita

Este recomandat ca taierea lastarilor sa aiba loc dupa ofilirea ultimilor flori, pentru a ne putea bucura in continuare de efectul frunzelor.

Atractia principala este reprezentata de culoarea florilor intens luminoasa si a frunzelor ce contrasteaza cu acestea printr-un colorit gri – argintiu.

Coronita poate fi utilizata in amenajarile gradinilor si parcurilor, plantata singura precum o frontiera sau ca o masa de plante mixte ce va oferi o brazda de culoare.

Exemple de utilizari in amenajare:

  • izolat sau in grupuri – contrastand cu verdele gazonului;
  • ca mix – cu petunii,begonii, hortensie, buddleja, Vinca minor etc.

Se mai folosesc in florarii, ca flori taiate pentru efectuarea de buchete.