Ordinul Spindales
Fam. Sadindaceae
Genul Koelreuteria
Denumire stiintifica: Koelreuteria paniculata Laxm.
Denumire populara: Koelreuteria

Categorie: Arbori foiosi

DescriereArbore care poate atinge pana la 10 m inaltime si are tulpina neregulata; scoarta are crapaturi longitudinale.

Koelreuteria paniculata

Koelreuteria paniculata

Cororana este rara, larga, cu lujeri vigurosi, de culoare cenusii-bruni, glabri.

Mugurii sunt alterni, bruni, cu doi solzi exterior, desfacuti spre varf.

Frunzele sunt imparipenat-compuse, mari, pana la 35 cm, cu 7-15 foliole imperfect opuse, ovate, acuminate spre varf si cu tendinta de lobare catre baza, primavara au culoarea roscata.

Koelreuteria paniculata in pepiniera

Koelreuteria paniculata in pepiniera

Florile sunt galbene, zigomorfe, poligame, grupate in panicule erecte, rare, terminale, mari, de 30-40 cm, melifere. Infloreste din iunie pana in august.

Fructele sunt capsule veziculoase, pendente, de 4-5 cm lungime, triloculare, roscate, ce contin 3 seminte sferice de 5-6 mm, care se coc prin septembrie. Capsulele raman pe lujeri si in timpul iernii, fiind foarte decorative.

Fructifica anual, este o specie exotica, originara din R.P. Chineza, Japonia etc., folosita la noi in scop ornamental prin parcuri si gradini.

Koelreuteria

Koelreuteria

Koelreuteria paniculata este o specie termofila rezistenta la uscaciune, dar sensibil la ingheturi in tinerete. Vegeteaza bine pe soluri fertile, permeabile, reavane. Suporta insa si soluri mai compacte, uscate si chiar saraturile.

Are temperament de lumina.

Koelreuteria paniculata este o foarte apreciata specie de parc datorita paniculelor florare bogate si capsulelor fructifere ce raman si iarna pe lujeri. Sunt folosite si la crearea culturilor forestiere de protective, pe saraturi si terenuri degradate.