Ordinul Fabales (Leguminosales)
Familia Leguminosae A.L. Juss
Genul Sophora L.
Denumire stiintifica: Sophora japonica L.
Denumire populara: Salcam japonez, Sofora

Categorie: Arbori foiosi

Descriere: Arbore originar din Asia (China, Coreea, Japonia), care poate atinge pana la 20 de metri inaltime.

Salcamul japonez este un arbore ornamental intalnit frecvent in parcuri si gradini si foarte rar in plantatii forestiere. Se mai utilizeaza in perdelele forestiere de protectie, precum si in aliniamente.

Sofora este utilizata in culturi din terenuri degradate, datorita radacinii puternice, care are rol important in fixarea solurilor nisipoase si a azotului din sol.

Prezinta o scoarta neteda, la inceput este verde inchis, iar mai tarziu cenusie – galbuie.

Coroana sophorei japonica este rotunda, cu ramuri divergente, fara spini.

Frunzele sunt imparienat – compuse, cazatoare, cu 7-11 foliole, ovate sau ovat lanceolate, cu marginea intreaga, la baza rotunjite, cu varf ascutit, pe fata sunt verzi inchis, lucitoare, pe dos au o culoare albastruie. Frunzele sunt rezistente la atacul insectelor.

Florile au coloare alba sau alba – verziu, sunt puternic mirositoare, decorative, grupate in ciorchine, lungi de 15 – 35 cm, cu stamime libere, ovar stipidat, stil curbat si cu stigmat terminal scurt. Florile apar in lunile iulie – august, cu o perioada de inflorire de la 7 pana la 8 zile.

Fructele sunt reprezentate prin pastai verzi, lungi de 5 – 10 cm, carnoase, indehiscente. Pastaile sunt formate de doua valve in care se gasesc semintele ovale de culoare neagra.

Salcamul japonez este o specie melifera, cu o productie de miere de 300 – 350 kg la hectar.

Sophora japonica este rezistenta la seceta si ger, vegeteaza bine pe orice tip de sol, este un arbore cu temperament de lumina.

Inmultirea: Puietii se obtin foarte usor pe cale vegetativa prin drajonare sau prin seminte. Inmultirea varietatilor ornamentale se efectueaza prin altoire.


Pret: 20 – 75 RON

Nu este in stoc