Ordinul Sapindales
Familia Anacardiaceae Lindl.
Genul Rhus. L.
Denumirea stiintifica: Rhus glabra L.
Denumirea populara: Otetar

Categorie: Arbusti ornamentali

Descriere: Acest otetar se caracterizeaza printr-o crestere mai redusa de doar 3-5 m si ceva mai sensibil decat Rhus typhina, avand nevoie de umiditate atmosferica, dar in tara noastra s-a prezentat ireprosabil, nu s-au sesizat probleme in aceasta privinta.

Lujerii sunt glabri, glauci.

Frunzele sunt de circa 40 cm lungime compuse dintr-un numar de 11-31 de foliole, lanceolat oblong, de 5-12 cm lungime, acuminate si pe margini serate, pe dos glauce.

Florile sunt alcatuite din panicula dese, cu o lungime de 10-25 cm, sunt puberule. Inflorirea are loc in perioada iulie – august.

Fructul este de culoare stacojie, pubescent, in panicule dese.

Maturarea fructului are loc in perioada august – spetembrie.

Este o specie foarte apreciata indeosebi toamna cand frunzisul capata culori de rosu stralucitor, iar paniculele fructifere sunt viu colorate.

Vegeteaza bine pe soluri uscate, permeabile in regiuni cu clima blanda. Drajoneaza si marcoteaza abundent, crescand si pe substraturi calcaroase.

Inmultirea se poate face prin butasi de radacina, drajoni si seminte.

Este utilizata cu mare succes si in lucrari de consolidare a coastelor si taluzurilor, avand un sistem radicular bogat, dar si o specie de mare interes ornamental prin parcuri si gradini.